Global uppvärming

Den globala uppvärmingen är nog något som alla har hört talas om. Isarna håller på att smälta, Jordens medeltemperatur stiger, ozonskiktet blir allt tunnare, människan har våldtagit Jorden! Sedan har jag hört andra röster; varför skulle människan ligga bakom de ökade koldioxidutsläppen när det kommer en ny istid om några hundra år igen? Eller varför skulle människan ligga bakom den globala uppvärmingen när det var varmare på 30- och 40 talet i Sverige? Eller tror vi människor verkligen, har vi fått sådant storhetsvansinne, att vi kan påverka klimatet på en hel planet, när det alltid har kommit och gått i vågor med kyla och värme!

Men, mina vänner, klimatfrågan är svårare och mer komplex än så! För det första vill jag citera ur en bok. Citatet nedan är från boken Klimatkoden av Pär Holmgren och Jessica Cederberg Wodmar, sidan 13 och 14.

I FN:s klimatpanels rapport från 2007 står att "det mesta av den höjning av globala medeltemperatur som observerats sedan mitten av 1900-talet beror mycket sannolikt på den observerade ökningen av antropogena, av människan orsakade, utsläpp av växthusgaser". Detta är en kraftig och tydlig markering från forskarna som på sitt invecklade språk egentligen säger att det är vi människor som orsakar den pågående klimatförändringen.
   Detta är vad hela världens forskare enats om, samlade på ett enda ställe under ett långt förhandlingsmöte.

Jag vet inte om ni tycker som jag, men budskapet är ganska tydligt va? Det finns forskning som bevisar att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna och då är det också vårt ansvar att göra allt vi kan för att miska på utsläpp av koldioxid och äta mer närodlad mat och försöka minska energiförbrukningen!

Egentligen är dettta en "skör tråd" (känsligt ämne för vissa) att diskutera om. De som vägrar acceptera att det faktiskt är människan som orsakat kliamaten sådan skada är också de som är för bekväma i sitt levnadssätt. De som aldrig skulle kunna ge upp bilen för att sätta sig på en lokalbuss istället. Eller de som aldrig skulle överleva utan gränslös shopping och kunsumtion med slit och släng-tänkande...


Kommentarer
denmadde säger:

Åkte tåg och lokalbuss idag, ett plus till mej ;P

Jaaaa, traditioner e till för att hålla :D

2009-12-29 | 23:51:20
Bloggadress: http://denmadde.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback