Earth hour 2010

Ikväll smäller det! Earth hour, en global manifestation som är till för att påverka världes ledare att börja agera och lösa klimatfrågorna, börjar klockan 20:30 och slutar 21:30. En timme. 60 minuter när världens släcks ner, TV:n stängs av och jorden slocknar.

Jag har lite bra tips på vad man kan göra under earth hour, om man annars brukar vara beroende av att sitta framför datorn eller TV:n. Här kommer dom!

- Spela sällskapsspel
- Tänd levande ljus (bränn inte upp huset bara)
- Umgås med nära och kära
- Ät en god middag som tillagas innan 20:30
- Om inget annat skulle vara aktuellt, gå och lägg dig och sov.

Earth hour video


Ha en trevlig Earth hour och hjälp till att påverka världens ledare till att faktiskt agera och göra något för vår jord. Trevlig kväll!

// Mallan

Das potato

Igår hittade jag en potatis. Den låg alldeles övergiven på torget i Degerfors och jag var mycket mycket nära på att plocka uppden. Jag vet att det låter skumt (vem fan plockar upp en gammal potatis från backen liksom) men nu såhär i efterhand så känner jag ångest. Varför tog jag inte upp potatisen, jordig brun-röd och perfekt formad?

Tänk om (två användbara ord) jag hade plockat upp den. Jag undrar hur min dag hade sett ut då. Vad hade blivit annorlunda? Hade överhuvudtaget något blivit annat än hur dagen utspelade sig..? Jag menar, det finns så mycket man kan göra med en potatis!

Jag hade kunnat gjort pommes frites av den (hade kanske i och för sig varit sjuk då), eller lagt ut den i skogen och gömt mig bakom en stubbe för att se om något rådjur kom och åt upp den. Jag hade kunnat gömma den under pappas huvudkudde för och se om han är lika känslig som prinsessan på ärten. Hade i och för sig blivit "Pappa på potatisen" men det hade nog gått lika bra...

Ni ser, en potatis är världens möjlighet men vad som hade hänt eller hur min dag hade slutat är ett mysterium som vi aldrig får svaret på. Poor potato! 


En kvälls entertainment

Igår blev det Restaurang-showen i Kupolen där estet, frisör, media och hotell-restaurang-programmen hade fixat till en riktigt trevlig restaurangshow! Det bjöds på musik, konstiga små kortfilmer och mat. Tyvärr inte för Sofia och mig eftersom vi hade en barbiljett (angående maten alltså). Vi köpte varsin alkoholfri drink istället som var... för söt. (Ärlighet varar längst säger man ju?). Här kommer en hel del bilder så... enjoy!

 Konfrenciernerna inledde med en film Frida dansar loss i Sånt är livet.  Hotell- och restaurang eleverna som serverade och lagade maten. Madde med låten Perfect, ett perfekt uppträdande ;D Gitarrsolo   Madde i finalnumret Dynamite! Härlig bild :D

Jag har även en del filmer från kvällen men dom lägger jag inte upp. (För jag vet inte hur). Nu måste jag återgå till vardagen och börja baka inför morgondagen då det ska bli en speciell engelska-redovisning och så måste jag plugga fysik B (GAAAAH!!!). Typ.

Tjarrå!
/Mallan

Time for tea

Min favorit-mugg, som jag haft så länge jag kan minnas, fick än en gång vara till min tjänst denna gråa fredag då jag kände att en kopp te behövdes. Vårkänsla hette teet och smakade underbart! Även skönt för min något ömma hals som måste repareras snabbt för imorgon är det match. Game-day, mot Skattkärr i Environiq Arena i Kristinehamn.


Muggen, Vy ett.


Muggen, Vy två.

Jaha mina vänner! Det var väl ungefär allt jag hade på hjärtat. Vill även lätta mitt samvete med några kloka ord som jag läst i en bok. "Det är hälsosamt att skolka ibland". Så sant, så sant.

memories

Jag har äntligen tagit mig i kragen och köpt ett svart tyg som jag ska använda till att klä in en gammal anslagstavla och skapa en... (wait for it) fotovägg! Awesome, right?!?

Bilder ska det bli som är lite sådär extra fina och betudelsefulla. Kanske en och annan bild på mina fötter som jag alltid lyckas ta sådär på sommaren när man går barfota ofta.

Såg i tidningen idag att våren kommer (meterologiskt sett) till Stockholm den 16 mars och Karlskoga ligger väl ungefär på samma breddgrad som Sthlm? Alltså, våren är här!

Känns som att jag blivit beroende av How i met your mother. Den TV-serien kan vara i klass med Simpsons ibland alltså! Haha XD Skrattar nästan bara jag tänker på den..

How I met your mother - the cockamouse


//Mallan

skumm bild. men måste öva på min estetiska, djupa sida nu när jag ska skapa en fotovägg så håll i hatten!


Nerbrytning av hjärnan

GAAAH!

Ungefär så känns det. Har pluggat kemi B tills ögonen blöder och skrivit sommarjobbsansökningar tills hjärnan kändes mos. Holy shit alltså!



Saknar min syster Helen också som just nu befinner sig i Australien! Avundsjuk? Jag? Nähej då....

Day off

Studiedag idag och tänkte att jag skulle kunna bjussa på mitt fantastiska Smoothie-recept! Håll i er, för detta är GOTT. Yummie in da tummie som vi säger...

Ingredienser:

- ca 2 dl filmjölk
- ca 1 dl ekologisk mjölk
- lite mindre än 1 banan
- en skvätt flytande honung
- frysta hallon&blåbär (mängd efter tycke och smak. Fungerar även med kiwi, äpple+kanel eller jordgubb)

Gör såhär:

Ta fram en mixer, häll ingredienserna i en behållare och mixa väl tills Smoothien har fått en hyfsat slät konsistens. Töm upp i höga glas och servera.


Lycka till!


Do it

Blickar tillbaka på Miljötinget 2009 i Gävle som var och insåg att det var en riktigt rolig och inspirerande resa! Vill rikta mitt fokus mot regnskogen än en gång för vet ni hur jäkla bra den är egentligen?

Njut av denna fantastiska film om deforestation och bli inspirerad till att agera du med! 

 

Sammanfattning om vad dom säger i filmen:

- ungefär 50 % av alla jordens djurarter finns i regnskogarna

- ca 70 % av alla cancermediciner kommer från regnskogarna

- i trädens stammar, blad och i alla levande organismer binds kol. Huggs dessa ned så frigörs kolet och släpps ut i atmosfären vilket bidrar till klimatförändringar.

Sen blev det lite nostalgibilder från Gävle. Enjoy! Och kom ihåg att RÄDDA REGNSKOGEN.  

     

  
 
Ciao!


Laidback

Jag träffade Madde igår som kommit hem från Nya Zeeland och såg alla finfina bilder från hennes resa. Härligt brun och med massa roliga upplevelser i bagaget, we like! :D Vi insåg att svenskar är (kort sagt) tråkiga. Ler inte och är superreserverade och egentligen ganska kalla. På bussen gör folk allt för att inte få någon främling bredvid sig och lägger upp väskor och påsar på sätet för att verkligen förstärka effekten att "här sitter jag, leta upp ett annat säte". Hm.
   Nu låter det som att jag är skiljer mig från mängden jättemycket men tyvärr mina vänner - jag är likadan. Svensk, tror jag att det kallas tyvärr. 
   Jag är så trött på Sverige! Detta kalla land där folk är otrevliga och inte ens kan kosta på sig ett leende. Varför är vi så egentligen? Till och med folk från andra länder tycker att vi svenskar är så. Därför skulle jag vilja bo i Australien (eller Nya Zeeland)! Där människorna är glada, öppna och trevliga. Till skillnad från oss svenskar. Laidback stämning, det skulle jag vilja ha!



Spider-pig?

I torsdags höll jag i en jättespindel som var elva cm lång. Höll den i min hand och klappade den på bakkroppen. Den va hårig men det kändes jättekul när den kröp omkring i handen.


Studiebesök, taggat som fään

Imorgon styr kosan mot Karlstad, staden där solen alltid skiner som dom säger. Får hoppas att det stämmer även imorgon! Studiebesök är tanken på Stora Enso i Karlstad för att sedan avancera vidare mopt Grums, staden där det alltid luktar... skit?

Vilken slogan dom skulle ha, haha. "Välkommen till Grums, näsklämmor i fin kvalité finns att köpa i turistinformationen". Inte okej!

Så morgondagen ser ut att handla om träd och papper. Tree is the magic number säger man ju så morgondagen kan väl inte bli annat än succé! Får ta med en näsklämma i fall att. 

Hoppas förresten vi träffar Enterna (levande träd) från Sagan om ringen filmerna! Det skulle vara grädden på moset, fast samtidigt läskigt. Härligt härligt men farligt farligt? Vi får se.

Hopp och hej det var allt från mig!


Oäv o annat kul man kan säga på karlskoga-mål men som inte alls har något att göra med inlägget

Vi passar vidare pucken och hoppar raskt in i mars. Inte planeten eller chokladen utan månaden! Yey!
   Mars, månaden då jag hade tänkt mig att vara konsumtionsfri. Att helt enkelt inte köpa någonting på en hel månad. Tror att det skulle funka lika bra att satsa på att inte köpa någonting onödigt. För om jag står inne på nöjesbutiken; klockan är fyra, blodsockret NOLL efter en tuff skoldag, inte fan tänker jag "onej Malin lilla, ingen yoghurt, macka eller likande under denna månad! Icke sa Nicke!" utan mina överlevnadsinstinkter skulle styra mig mot frukt-hyllan eller vad som helst som är ätbart och till salu. Men ni fattar poängen!
   Varför gör man då en sån här grej? Jo för min egen del så gör jag detta av tre anledningar. Dessa är: 

1. Genom att inte köpa något onödigt så värnar jag om miljön och ökar inte mitt ekologiska fotavtryck. Vi har ju bara ett jordklot och då ska man ju försöka leva och konsumera lagom mycket, efter så mycket som är "min" del av jorden och dess resurser. 

http://www.wwf.se/v/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck-startsida

Kolla länken för mer information om ekologiska fotavtryck!

2. Man sparar pengar, vilket alltid är ett plus i plånkan! Sen är det ju skönt att faktiskt känna att "nu har jag inte kastat pengar i nån sjö vilket känns superduper bra". Samvetet.

3. Till sist, för att få en insikt om att man många gånger köper enormt onödiga prylar och kunna bättra mitt beteende. Ingen är perfekt, solen har också sina fläckar ;)  Behövde jag verkligen den sjalen? Hade jag inte överlevt utan den där tidningen? Jo, det hade jag. 

Därför, mina vänner
ska jag från och med idag (första mars) inte köpa något onödigt! Ett undantagsfall får jag ha, men inte mer. Så wish me good luck så ska jag visa att man kan ha minst lika kul, må lika bra utan att gå och tröst-shoppa eller slösa på sina slantar bara för att... ja varför egentligen? 

Ciao mina vänner! 
  


Plans, plans, plans

Hej bloggen. Tillbaka igen efter en stunds icke-bloggande. Fy mig, shame on me! Men bättre tider är på väg och det ska bli ändring på mina bloggrutiner nu, mer fason och ordning i de raka leden. Ta tillbaka kontrollen i mitt liv, helt enkelt. Plugga, sova, träna. Blogga. 
   Japp, inspirationen flödar och min hjärna har tänkt ut big plans nu. Inför första april har jag börjat koka ihop både det ena och det andra och jag skulle nog behöva en del hjälp från alla möjliga håll om mina planer ska gå i lås! 
   
Läget annars i min hjärna är mindre kaotiskt och mer åt det... tänkande, funderande hållet. Som en liten oas i en öken där kamelerna delar med sig av sitt puckel-vatten och alla är lyckliga för att de både får en del av kakan OCH får äta den.
   Förrvirrat? Kanske. Galet? Nej, bara aningens konstigt men det är ju inget nytt under solen när det gäller mig...
   Hmm, hmm som Nalle Puh brukar säga. Insåg häromdan att jag taggat Ronald McDonals som Roland i tre bilder på facebook. Illa.

"Vad är nu detta för karta?" Kanske du tänker nu. Nej, det är inte en karta över vart planet i LOST landade och nej det är inte en skattkarta heller. Näpp, detta är (trumvirvel) en karta över Vanuatu i Söderhavet! Den inringade ö-gruppen som ni kan se till höger.
  


Dit ska jag åka. Efter gymnasiet någon vacker dag, en hel-pissig snöig/regnig höst/vinter dag när jag längtar bort. Då ska jag spendera några veckor av mitt liv på Vauatu och volontärjobba där med havssköldpaddor. Kanske snacka med några infödingar, dansa lite regndanser i nån tropisk djungel och snorkla, sola och njuta av livet.  
   Denna underbara ö utsågs 2006 till "den lyckligaste platsen på jorden" och det säger man ju inte nej till.
   Dessutom ska jag plantera träd som kompenserar mina koldioxidutsläpp för flygresan dit. Observe observe. Vad nu det betyder, men det lät bra.


  

Ett långt blogginlägg om drömmar, planer och skumma tankar. Ganska lingonberry om jag får säga det själv. Visste ni att lingonberry är lingon på engelska? Nej precis, man lär sig något nytt varje dag.