Hejdå...

... oo-talet och välkommen 10-talet om några timmar! Gott nytt år!

Bara för att påminna er om hur fort tiden går, så får ni njuta av denna vackra bild på mig från åttan när vi var på konfirmationsläger och jag var utklädd till 60-årig tant. Time flies




Global uppvärming

Den globala uppvärmingen är nog något som alla har hört talas om. Isarna håller på att smälta, Jordens medeltemperatur stiger, ozonskiktet blir allt tunnare, människan har våldtagit Jorden! Sedan har jag hört andra röster; varför skulle människan ligga bakom de ökade koldioxidutsläppen när det kommer en ny istid om några hundra år igen? Eller varför skulle människan ligga bakom den globala uppvärmingen när det var varmare på 30- och 40 talet i Sverige? Eller tror vi människor verkligen, har vi fått sådant storhetsvansinne, att vi kan påverka klimatet på en hel planet, när det alltid har kommit och gått i vågor med kyla och värme!

Men, mina vänner, klimatfrågan är svårare och mer komplex än så! För det första vill jag citera ur en bok. Citatet nedan är från boken Klimatkoden av Pär Holmgren och Jessica Cederberg Wodmar, sidan 13 och 14.

I FN:s klimatpanels rapport från 2007 står att "det mesta av den höjning av globala medeltemperatur som observerats sedan mitten av 1900-talet beror mycket sannolikt på den observerade ökningen av antropogena, av människan orsakade, utsläpp av växthusgaser". Detta är en kraftig och tydlig markering från forskarna som på sitt invecklade språk egentligen säger att det är vi människor som orsakar den pågående klimatförändringen.
   Detta är vad hela världens forskare enats om, samlade på ett enda ställe under ett långt förhandlingsmöte.

Jag vet inte om ni tycker som jag, men budskapet är ganska tydligt va? Det finns forskning som bevisar att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna och då är det också vårt ansvar att göra allt vi kan för att miska på utsläpp av koldioxid och äta mer närodlad mat och försöka minska energiförbrukningen!

Egentligen är dettta en "skör tråd" (känsligt ämne för vissa) att diskutera om. De som vägrar acceptera att det faktiskt är människan som orsakat kliamaten sådan skada är också de som är för bekväma i sitt levnadssätt. De som aldrig skulle kunna ge upp bilen för att sätta sig på en lokalbuss istället. Eller de som aldrig skulle överleva utan gränslös shopping och kunsumtion med slit och släng-tänkande...


Ernie

Betygspress?


Simpsons maraton



Får försöka ta sig en titt på detta va? :D

Dagen efter den 24, den 25 alltså

Jaha ni. Julafton är över och klapparna är utdelade. Kalle Anka har gått på TV:n, ljuset är tänt och julskinkan så gott som uppäten. Men, icke att bli ledsen över det! Juldagen har många fina överraskningar den också, man kan ju leka med alla roliga julklappar man fick! Eller prova dom, kanske det heter... (Använda var nog ordet jag sökte förresten!) I alla fall, här får ni lite bilder från min julafton :D Klapparna, hur det såg ut när mitt julgodis blev till och lite annat skoj! Enjoy!



Jag och Helen, min bästa syster! <3



Jag som skulle baka mitt goda julgodis. Råkade få en nys i näsan precis när jag skulle ta kort så jag tryckte av kameran bara i farten när jag nös, hahah xD



Christmas-claps...



Jag som provade huvudkliaren som jag gav mamma i julklapp. Mycket skön! Invigde också min nya tröja, från agoodtshirt.com där 60% av kostnaden går till behövande kvinnor (orginisationen Kvinna till Kvinna). Fick även en stavmixer som jag ska ta med mig när jag flyttar hemifrån! Som jag längtat efter en sån, och nu i morse fick jag göra min efterlängtade Smoothie med blåbär och hallon! Yummie in da tummie ;D

Sedan fick jag en PIP-biljett! Hoffmaestro säger jag bara! Ujujuj, vad kul det ska bli! Berättar mer om mina andra trevliga julklappar senare, måste ju spara litte på informationen så det blir många inlägg så jag hamnar på blogg.se mest aktiva-lista... Damn! Jag erkände min plan ;P


God juldag!

God Joule, Gul Jul, Gul Jod, Ga Joul

Kärt barn har många namn, men nu är den ÄNTLIGEN här: JULAFTON! Jag har precis avnjutit en frukost bestående av tomtegröt med kanel och socker på och sedan suttit och pratat litte med das family. Mysiga, härliga jul och klockan tre blir det Kalle Anka. Höjdpunkten på året, sockret på kakan, pricket över i, ketchupen på korven!




PS: Som ni kanske har märkt är det JULSPECIAL på min blogg!


Den stulna granen

Jag måste säga att den "stulna" granen blev riktigt grön och grann i stugan nu när den är pyntad och klar. Liksom sådär härligt översvämmad av julpynt, allt från hemmagjort till IKEA-köpt... Såna där små tomtar i olika slags storlekar, alla möjliga julkulor och snögubbar och annat skoj som jag pysslat fram själv hänger i granen. Till och med dom där julpynten som jag och min syster Helen (som förövrigt har kommit hem nu för att fira jul med familjen) gjorde på dagis finns med på en eller två grenar i granen.




Dom små tomtarna som alltid har en plats nära stammen i granen finns med även i år och se så mysigt dom har det!






Bocken

Jaha, och idag brann den stackars ner. Gävle-bocken, klockan 03:00 inatt så var det dags igen.




Och såhär såg det ut, en favorit i repris, när jag elda ner min egna mini-bock!


Julgodis

Ett recept på julgodis som alla kan göra, som är mycket enkelt och blir himmelskt gott! Låt oss kalla det för... Malins Julgodis!

  1. Ta ca 250 gram vanlig blockchoklad. Häll vatten i en kastrull och sätt en glasskål som tål värme över kastrullen som ett lock fast åt fel håll. Där i glasskålen lägger du chokladen. Detta kallas att ångsmälta chokladen och du slipper onödiga bränder. Värm på ganska låg värme och rör om då och då.
  2. Sedan när all choklad är smält så rör du ner vanliga Cornflakes. Det ska vara så mycket Cornflakes att det inte rinner nån choklad någonstans, tills alla flingor har blivit chokladiga.
  3. Sedan klickar du upp lagomt stora klickar på ett bakplåtspapper på en plåt. Sedan ställer du ut plåten med en gladpack eller folie över om det är minusgrader, annars funkar frysen också. När de är frysta är det bara att hugga in och käka!

 

Lycka till!


Noogie

HAHa vet ni vad en noogie är? Hur man gör en riktig noogie, ja det är lite vad jag skulle en hel vetskap. Kanske inte så avancerat men oerhört kul om man är lite uttråkad! :D

Enligt urbandictionary så är detta en riktigt noogie! Nu kanske ni förstår vad jag snackar om, hehe ;)

"A painful sensation caused by the rubbing of knuckle, fist, or hand to ones head. Generally causing hair displacement and mild cursing"


!

Lycka till, mina vänner ut och gör en rejäl noogie på nån nu!


Dan före das dopperday

Jepp, dan före doppardan och mycket att stå i! Granen ska kläs, julrimmen ska skrivas och allt måste förberedas inför den stora dagen. Dagen D. Julafton, den 24 december som egentligen är precis som vilken dag som helst förutom att man eventuellt får besök av en tjock, rödklädd gubbe och har ett träd inomhus som man hänger saker i. Skumt. Men ändå, väldigt mysigt och helt... underbart! (för att säga som Askungen).

Alla firar ju julen på sina olika sätt; till exempel julgranen är det varierande med hur man gör. Vissa skaffar ingen gran, andra gör det. Vi till exempel brukar skaffa vår gran den 22 eller den 23 december. I år skulle vi ta en sväng ner och skaffa gran den 23 men när vi kommer ner till granförsäljaren så var det ingen där. Hmm, vad skulle vi göra? Min käre far sa att vi skulle ta en gran och komma förbi senare och kolla om han var där och betala då. Jag visste inte vad vi skulle göra, liksom typ sno en gran så här nära jul kändes ju inte helt okej... I alla fall så kommer en gubbe med en hund förbi och säger att det bara är och ta granarna, eftersom det ändå inte var några fina kvar. Tillslut slutade det med att pappi och jag inte kunde bestämma oss för vilken vi skulle ha så vi släpade hem dos (2) granar! Hahah, helskumt men nu gäller det alltså bara att bestämma vilken vi ska ha...

Som sagt så firas julen så olika sätt, och såhär i juletid tyckte jag att det skulle passa riktigt fint att se hur Kvarteret skatan firar sin jul. Titta, skratta och NJUT!




Stämningsfullt

2 dagar kvar till jul (x-mas) och om julkänslan inte infunnit sig trots jullåtar och pepparkakor så är det kanske dags snart... Att alla affärer spelar jullåtar så man kan spy på dom (låtarna, inte affärerna) gör inte saken bättre utan snarare tvärtom! Men då mina vänner, har jag upptäckt mysigaste jullåten ever! Slow Club med Christmas TV får julkänslan att komma krypande väldigt fort och längtan efter glögg, pepparkakor och Kalle (inte Anna) Anka på TV blir bara större :D Njut!

Jul-låt




Dagens visdomsord

När en åsna skriar, tänker den

åretsjulklapp

Hittade något skumt, men underhållande när jag googlade lite. Visste ni tillexempel att årets julklapp 1997 var elektroniska hudjur (= Tamagochin)? Och 1999 var det böcker, särskilt Bibeln som var populärast att ge bort? Man kan ju tycka att tekniken går framåt och att det blir coolare grejer för varje år som går som blir just Årets julklapp men lite chockad blev jag när jag såg att årets julklapp 2003 (vill förtydliga att detta är på tjugohundratalet) var en mössa! Tolka som ni vill...

2008 var årets julklapp en upplevelse. Och nu 2009 är det som ni kanske har hört talas om spikmattan. Känns lite sådär att ge bort en fakir-present som någon stackare ska ligga och plåga sig på. Men tydligen ska det vara bra för cirkulationen och ryggproblem och bota stress och allt möjligt. Mirakel-mattan. Men det som har slagit mig är att nästan alla affärer säljer dessa omtalade mattor, till priser allifrån 99 kronor på RUSTA till 600 kronor på nån sportaffär där mattan har ett litet märke. Fast helt ärligt: är det inte bara same shit different names? Samma matta tillverkad i typ Kina som sälj i olika färger i olika affärer till olika priser?

Vi får allt se vad tomten kommer med för klappar. Även om jag i mitt typ andra inlägg klargjorde ganska tidigt att jultomten inte finns. Tyvärr alla barn att jag krossar era drömmar men sanningen måste fram! Något annat jag lyckats med denna helgen och apropå julen är att jag har kommit över en fobi. Japp, jag har kommit över min fobi för Grinchen! Ni vet, han den där gröna gubben med skägg och håriga fingrar som HATAR julen? Precis han har jag slutat vara rädd för, vilket känns som ett steg i rätt riktning med tanke på att jag faktiskt är 17 år nu... Hur jag botade min fobi var gaaanska enkelt, jag slog på kanal 5 klockan 13:30 och såg filmen. Klart slut, roger in roger out!

Ciao !


Tänk på att, pekpinne

Försök att släppa ut så LITE koldioxid som möjligt. Och hur mycket släpper egentligen den där flygresan från Göteborg till New York tur&retur som du ska på över jul? Jo det kan jag tala om för dig. 1946 kg koldioxid släpper du ut och då är det räknat per person! Så det jag vill uppmana er alla till att göra är att klimatneutralisera era utsläpp!

Japp, gå in på länken http://www.klimatbalans.se/resor.html och klimatneutralisera dina resor och känn hur mycket roligare dina resor och hur mycket bättre ditt samvete kommer kännas! Och nej, det kommer inte kosta skjortan heller: endast 175 kr för att klimatbalansera dina utsläpp.

Här är några siffror på hur mycket koldioxid som man släpper ut med vilket färdmedel, räknat per person.

--> Tåg = 0.01 kg CO2/pkm

--> Buss = 0.06 kg CO2/pkm

--> Bil = 0,26 kg CO2/pkm (ensam i en bil som drar 1l/mil)

--> Flyg = 0.16 kg CO2/pkm



Heja politiker i Köpenhamn och SNÄLLA rädda vårt klimat! Jag gillar den och vill ha kvar den i några år till i alla fall.. 

 


Dissektion eller cuttning?

Det här, mina vänner är inget för kräsmagade! Inget för dom fega, inget för dom rädda! HA, vi snackar nämligen dissektion av daggmask som jag gjorde i fredags och kände att det här måste ni se, kära läsare. Varning för känsliga tittare...

najs va?! :D


Uppnålade så fint dom stackars maskarna... Men för en gångs skull fick jag säga min kommentar "Vart ska jag dumpa liken?" när det faktiskt stämde! HALLELUJA!



Här cuttas det för fullt vill jag lova! :D

Jag kände att jag hade kameran i väskan av en slump, men oj så bra tajming! Hehhe ^^

Eiffeltornet

Njut av detta vackra verk som jag, Lovisa och Alexandra skapade! Pepparkakshus i form av eiffeltornet, det gillar vi!



Lägg märke till fransmannen Jean-Pierre till höger och negerbocken till vänster.



Jean-Pierre, som bor i sin lilla pepparkakshydda alldeles vid Eiffeltornet!

Där ser man vad som kan hända när några kreativa hjärnor får koka ihop något skoj i grytan. Explosive!


Tips från coachen

Halloj alla lussekatts-bagare där ute i världen, denna o-snöiga sönag!

Julen börjar närma sig och jag är FETT peppad :D är det någon som behöver hjälp med julklappsrim är det bara att skriva en liten kommentar med vad man tänker ge bort så hjälper Mallan till!

Nu blir det julklappstips från mig!

Ge bort något som gör skillnad i år och som gynnar fler än bara dig själv eller den du ska ge bort julklappen till. Att ge bort en get, ett vattenreningskit eller varför inte en bra t-shirt är perfekta julklappar 2009, i den alltmer medvetna värld vi lever i!

Gå in på www.agoodtshirt.com och klicka hem finaste julklappen där du dessutom gör skillnad för hemlösa, kvinnor i världen över eller BRIS eller kanske för de fattiga i Zambia!



Eller  så kan du gå in på www.unicef.se och klicka in dig i deras butik där massor av fina julklappar väntar på att köpas och ges bort!

Lycka till i julstressen och ät några lussekatter eller lussesniglar eller prästens skägg eller allt vad man nu kan hitta på en dag som denna, andra advent ...

Ha det!

// Mallan

 


December

Med december kom också kylan, skulle man kunna säga. Ett tecken på minusgraderna som har kommit är när gamla Bettans (cykel i Degerfors) lås fryser och man får ta till alla knep man kan för att få upp det. Ja, eller nått. Julkalendern har börjat och jag måste säga att den inte verkar helt värdelös. Med det inte sagt att den verkar jättebra heller, men whatever!

Prov, läxor mera prov och snart SNAAAAAAAAAAAART lov. Fortsätt simma, simma simma....

The crocodiles will eat you from the inside....