Gendoping

Lyssnade på ett SUPERINTRESSANT program på P1 idag på jobbet. Det handlade om gendoping. Från början forskades detta fram för att bota personer som lider av diverse sjukdomar och metoden (genterapi) innebär alltså att man sätter in friska gener i cellerna med hjälp av virus. Viruset injenceras direkt i den kroppsdel där det ska verka och ska inte vara smittsamt då virusets egna gener är borttagna och ersatta av de gener man vill ha.
 
Anledningen att man använder ett virus är just att det är ett virus! Virus är jättebra på att ta sig in i människokroppen och lyckas använda cellens eget maskineri för att infogas i människokroppens egen arvmassa. Sedan kan man även göra detta cellsnickeri utanför människokroppen, en metod som anses vara säkrare. 
 
Tyvärr har ju idrottsvärlden fått nys om denna form av genforskning och insett att man kan utnyttja det i andra syften. Varje cell i människokroppen har ju en bestämd plan/ritning för vad den ska bygga men om man injencerar modifierat DNA och aktiverar gener som normalt ska vara avstängda (tex tillväxthormon) innebär det att man kan bygga mer muskler än vad det borde vara möjligt att göra.
 
Myostatingenen är den som ser till att vi växer som vi ska till en viss ålder men som sedan ser till att vi inte växer föööör mycket. Den här genen är alltså väldigt viktig i människokroppen. Nu går vissa fuskiga gentekniker in och inaktiverar denna gen så att muskeltillväxten ökar. En mutation med andra ord. Vad innebär det då? Jo, att musklerna kan växa och växa och växa... På ett sätt som inte är normalt.
 
Nedan är en video om en 3-årig liten pojke som saknar den här Myostatingenen. Han är onormalt stark för att vara 3 år gammal.
 
En intressant fråga blir givetvis: Vad ska man göra om lille Liam bestämmer sig för att bli idrottsman? Ska det klassas som det doping då?
 
Gendoping är ju fruktansvärt svårt att upptäcka. Men forskningen går framåt! Som en forskare nämnde i programmet jag lyssnade på så kan ju detta vara skadligt, inte bara för den som gendopar sig. Om det går fel och det här viruset skulle börja spridas så kommer en global mutation ske av människan. Kanske inte det bästa...
 
Massa fakta. MEN OJ VAD INTRESSANT!! Nu ska jag löpa hem från jobbet, på min ogenmanipulerade ben.
(Vill ni läsa mer? http://upptackarbyran.se/hur-funkar/folk/65-gendoping.html, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4372&artikel=5200731)
 
//Mallan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback