Greetings from space

Tänk vilka välutvecklade hjärnor människan har. Tänkt vad stor Jorden är. Tänk vad himla stort Universum är. Hur många år dröjer det innan Charterresan till Lanzarote byts ut till en veckas Charter till Mars - helst med All inclusive?
 
Vi människor har fruktansvärt smarta hjärnor och visst utnyttjar vi dem ofta till bra och välgörande ändamål men ändå så krigar vi, människor dör av svält och det finns sååå mycket orättvisa i världen. Om man börjar i den änden gällande mat och levnadsstandard. Bnp hit och Bnp dit! Vi i Västvärlden slösar med mat: rensar ut kylskåp då allt inte har blivit uppätet, tar mer mat på tallriken än vad vi egentligen orkar och köper produkter utan eftertanke på vilka effekter de har i andra delar av världen.
 
Till exempel: Om man köper en produkt som innehåller Vegetabiliskt fett så har man köpt en produkt som innehåller Palmolja. Palmoljan utvinns ifrån Oljepalmen och ska man kunna utvinna de mängder som Västvärlden efterfrågar av denna olja så måste man ha plats att anlägga Palmträdsplantage. Oljan är billig och effektiv att odla då den ger mer olja per odlingsvolym än någon annan olja men tyvärr är konsekvenserna STORA. För att ha plats att anlägga dessa enorma plantage så skövlar man ner världens artrikaste och viktigaste ekosystem: REGNSKOGEN.
 
Malaysia och Indonesien är världens just nu ledande Palmoljeexportör och oljan finns i allt för många produkter som vi i väst konsumerar. Det kan vara margarin, chips, kosmetika, choklad, glass med mera, med mera... Det som gör mig så förbannad är att det aldrig skrivs ut i innehållsförteckningen att en produkt innehåller Palmolja utan det kan stå "Vegetabilisk Olja" eller "Vegetabiliskt fett". Även våra kossor, höns och grisar äter foder som innehåller olja från Oljepalmen så indirekt när du köper ett paket Mellanmjölk stöder du Palmoljeindustrin.
 
Så vad ska man göra: hur ska man gå till väga? Mitt största dilemma är att kombinera livet som fattig student med min vilja att köpa bra produkter som inte bidrar till Regnskogsskövling och att viktga arter blir utrotningshotade (orangutangen är utrotningshotad nu till exmepel). Och att veta vilka produkter som faktiskt kan bidra till sysselsättning och bättre levnadsstandard medan andra har förödande konsekvenser är supersvårt. Jag känner i alla fall inte att jag har tid att ställa mig och lusläsa innehållsförteckningen varje gång jag är och handlar. 
 
Detta gör mig arg och förtvivlad. Om man dessutom inkluderar Växhusgasen Koldioxid i detta och kan sin Fotosyntes vet man att träd och gröna växter tar upp koldioxid och omvandlar det till syre. Alltså, nu när 75 % av den ursprungliga Regnskogen i Malaysia och Indonesien har blivit skövlade kan man enkelt räkna ut att en viktig Koldioxidbindare förvinner. Så inte nog med att Palmoljekonsumtion bidrar till Regnskogsskövling och ett rubbat ekosystem: du bidrar till den globala uppvärmingen. 
 
Fortsätter det såhär kommer hela befolkningen behöva fly ut i rymden och försöka överleva där. Även om vi avverkar all regnskog, låter viktiga arter dö ut och rubbar ekosystemet så kommer planeten Jorden att repa sig. Det kommer att ta några miljoner eller miljarder år men den kommer att överleva. Däremot människan kommer att behöva emigrera från Jorden för att överleva. Det är nämligen där skon klämmer: människan och våra välutvecklande hjärnor tror att Jorden är våran alldeles egen men glömmer bort att vi ska kunna existera och samsas med djuren: allt ifrån Blåvalar ner till minsta skalbagge.
 
Inser vi inte det - då blir det nästa avgång till Mars.
 
Palmoljeplantage. 
 
//Mallan

Kommentarer
Papi säger:

Bra skrivet!

Svar: Tack :)
Mallan

2013-02-01 | 15:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback